verstandskies

Help! Mijn verstandskies doet zeer

Een tand of kies eruit trekken is één van de meest voorkomende tandartsbehandelingen. Bij Tandarts Buitenland kunt u voor zowel cosmetische behandelingen als reguliere ingrijpende behandelingen terecht. We vertellen u graag wat u moet doen als uw verstandskies pijn veroorzaakt.

Wat is een verstandskies?

Dit is de derde grote kies achterin. De naam van deze kies heeft niks te maken met de ‘verre stand‘. Deze kies breekt meestal door tussen de 17 en 25 jaar. Dit is ook de periode wanneer jongeren wijzer worden en dus hun verstand krijgen. Vandaar de naam.

Klachten

Niet bij iedereen breekt deze tand door of veroorzaakt deze last. Het is verschilt per persoon. Doordat ze ver achter in de mond liggen of scheef staan, zijn deze kiezen niet goed te onderhouden. Vaak is dit ook de oorzaak waarom er ontstekingen ontstaan en andere ongemakken. Met behulp van een röntgenfoto kan de tandarts bepalen of de verstandskiezen eruit getrokken moet worden.

Behandeling

Na het zien van uw röntgenfoto en de bijbehorende klachten, kunt u in aanmerking komen voor een behandeling. Niet altijd wordt er een behandeling uitgevoerd, want er zijn risico’s voor het (operatief) verwijderen van uw verstandskies, zoals:

  • forse napijn
  • nabloeding
  • pijnlijke extractiewond
  • opgezwollen gezicht (abces)
  • zenuwbeschadiging
  • kaakfractuur

Niet altijd hoeft een verstandskies operatief verwijderd te worden. Uw kies trekken is ook een optie of een andere behandelingsmethode. Soms kan uw kies gewoon worden verwijderd onder plaatselijke verdoving.
Afhankelijk van uw situatie kan de tandarts of kaakchirurg een sneetje in uw tandvlees maken of een beetje kaakbot wegnemen. Het kan ook voorkomen dat de specialist uw tand moet splitsen in meerdere delen.

Naverzorging

Na de behandeling, maximaal 4 uur, is de verdoving uitgewerkt en raden we het u aan om voorgeschreven pijnstillers in te nemen. Meestal is dit paracetamol 500mg. Zoals hierboven werd vermeld, kan de wang wat opzwellen en uw lichaamstemperatuur verhoogd zijn.
We raden het u aan om uw mond de eerste dag niet krachtig te poetsen. Ook raden we het u aan om de eerste 5 dagen na de behandeling niet te roken. Het hechtingsmateriaal dat gebruikt is om uw wond te dichten, zal binnen een week vanzelf oplossen.

Meer weten over verstandskies behandeling?

Ervaart u pijn en wilt u weten of u uw verstandskies kan laten verwijderen? Neem dan contact met ons op. Bent u patiënt bij ons en wilt u snel een afspraak maken? Met een simpele klik op onderstaande link is uw afspraak gemaakt.

Afspraak inplannen

Leave a Comment

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH